Yayla Nedir


Plato
"Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato."
Yayla, http://www.tdk.gov.tr bu şekilde açıklanır. Bu tanıma ilave olarak;
“Dağlık, yüksek bölgelerde, kışın hayat şartları güç olduğu için boş bırakılan, yazın havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma veya dinlenme yeri. “
Şeklinde açıklanır.

Bu tanımlara yine ilave olarak, açıklamanın pekiştirilmesi yada şöyle diyelim daha iyi anlaşılabilmesi için M.Ş. Esendal’ın şu sözü tanımlar ile birlikte kullanılır.

Geceleri yaylalar ayaz olur, adamı üşütür.” M.Ş. Esendal.


Yaylalar gerçektende geceleri ayaz olur yani soğuktur. Bu sadece kış ayları için değil yaz aylarının en sıcak günü için de böyledir. Yaylalara yaz aylarında gidiliyor olsa da unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri, mevsimin yaz olduğuna aldanmamak hem yaz hem de kışlık kıyafetlerden yanımıza almak.

Eğer Google’ye soracak olursak, biliyorsunuz google’ye ne sorarsak soralım, cevabını bilse de bilmese de, sorulan her soruya bir cevap veriyor.

yayla
Google’ye göre Yayla; Dağlık, yüksek yerlerde, kışları yaşam koşulları zor olduğu için genellikle boş kalan, yazları havası serin ve güzel, suyu, otu bol olduğu için geçici olarak bir süre oturulan yer.
Bu tanım http://www.tdk.gov.tr sitesinde ki tanımla aynı dene bilecek düzeyde bir birlerine yakın.
Yine google; “Deniz düzeyinden yüksek, genellikle yüksek vadilerle derince yarılıp parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin biçimde bulunduğu yeryüzü parçası." şeklinde ilave bir tanım yapar.
Bu arada şunu da unutmayalım, google insanlardan öğrendiğini yine insanlara öğretir. Yani kendisi bir arama motoru olarak bir şey üretemez, sadece ona öğretileni öğrenmek isteyene öğretir. Bu konuda kendini biraz geliştirmiş olduğundan dolayı sizin kültür ve anlayış seviyenizi de anlamaya çalışıp cevabını verir. Bu son yazmış olduğumuz kabiliyetini yine insanlardan öğrenir fakat şöyle bir farkla.
Google’ye bazı şeyler sahipleri tarafından bazı şeyleri ise interneti kullanan herkes tarafından öğretilir. Fakat google’ye sahibi olsanız da olmasanız da soracağınız bir soru karşısında vereceği cevap aynıdır. Yani google sahibini tanımaz. Tabi ki bütün bunlar sadece soracağınız sorular için böyledir, yoksa itaat konusunda sahibinden başkasını tanımaz.

Bu yazının yaylalarla ilgili bir blogla ne ilgisi var derseniz?
Cevap; var demedim ki.
Yok, da demedim.

Yaylalar her ne kadar yukarıda ki tanımlar doğrultusunda kullanılan alanlar olsa da aslında günümüz için bu tanımların büyük bir bölümü geçersizdir. Çünkü yaylalarımız günümüz dünyasında tatil ve eğlence maksatlı kullanılan yerler arasındadır. Öyle ise yayla;

yayla nedir

Yayla Turizmi Kapsamında, adını diğer yaylalardan, yapılan çalışma ve reklam kampanyaları ile bir adım daha öteye taşımayı başaran, var olan kültürel değerleri son haddine kadar kullanmaktan geri kalmayan önemli ticaret merkezlerinden biridir, diyebiliriz.

Yaylalar neden önemli ticaret merkezlerinden biridir?  Yazının üzerine tıkladığınızda açılacak olan sayfa konusu sorunun cevabı için yazılmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rize Yaylaları - Elevit Yaylası (Yayla Köy)

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri