Kayıtlar

Kasım 26, 2017 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Turizmin Kültürler Üzerindeki Olumlu Etkileri

Resim
Farklı toplumsal ve kültürel yapıdaki milletlerin, birbirleriyle çeşitli ilişkiler kurarak yakınlaşıp kaynaşmalarını sağlamasıdır. Tarihi ve kültürel mirasın korunması, yerli halk için eğlence olanaklarının oluşturulmasıdır. Turizm, kültür değişimi ve kültür yayılmasına aracı olan en önemli sektördür. Yerel halk yabancıların sahip olduğu kültürleri öğrenirler ve bilgilerini geliştirirler. Turizm ulusları ve toplumları ilerletmek için en etkili gelişim aracıdır. Bazı el sanatları, geleneksel öğeler, turistik ürüne dönüşmek kaydı ile yaşam sürelerini uzatabilmekte, hatta daha da yaygınlık kazanabilmektedir. Terk edilmiş yerlerin yeniden kullanımı ve alanların geliştirilmesine yok açmakta, çevresel ve sosyal-kültürel anlamda olumlu katkı sağlamaktadır. Turizm, geleneksel kültürü tekrar canlandırabilir ve gelirlerin artmasında doğrudan fayda sağlayabilir. Kültürel anlamda turistlerle bilgi alış verişi sağlanmasında etkili olabilir.

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Resim
Kültürel kimliğin kaybolması. İnsan davranışlarında aşırı ticarileşme. Yerel dilin bozulması üzerinde etkisi. Geleneksel yapı. Turistin yaşam şekli turistlerden nefret etme, istememe gibi duyguların gelişimine olanak sağlayarak kültürel çatışma alanları oluşturmaktadır. Dinsel inanç ve davranışın değişmesi. Yabancıların yaşam biçimlerinin benimsenmesi. Yerel kıyafetlerin bozulması. Sanatın gerçek anlam ve özelliğinin yitirilmesi. Turistlerin aşırı kullanımı. Turist davranışı düzenlenmemiş turizm alt yapıları. Somut kültürel varlıkların (tarihi eserler vb) tahribatı. Kaynak : Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet HABERAL

Yaylalar Neden Önemli Ticaret Merkezlerinden Biridir.

Yazı henüz kaleme alınmamış, lütfen sayfayı kısa bir süre sonra yeniden ziyaret edin.

Yayla Nedir

Resim
Plato "Akarsularla derin bir biçimde yarılmış, parçalanmış, üzerinde düzlüklerin belirgin olarak bulunduğu, deniz yüzeyinden yüksek yeryüzü parçası, plato." Yayla, http://www.tdk.gov.tr bu şekilde açıklanır. Bu tanıma ilave olarak; “Dağlık, yüksek bölgelerde, kışın hayat şartları güç olduğu için boş bırakılan, yazın havası iyi ve serin olan, hayvan otlatma veya dinlenme yeri. “ Şeklinde açıklanır. Bu tanımlara yine ilave olarak, açıklamanın pekiştirilmesi yada şöyle diyelim daha iyi anlaşılabilmesi için M.Ş. Esendal’ın şu sözü tanımlar ile birlikte kullanılır. “ Geceleri yaylalar ayaz olur, adamı üşütür.” M.Ş. Esendal.