Rize Yaylaları - Genel Bakış



Rize denilince insanın ilk aklına gelen şey çaydır genelde. Bunun yanında bir çok tanıtıcı ürünü olsa da sadece kendi il sınırları içerisin de kalmıştır, tanınılırlık yönünde dışa açılamamıştır.


İyi demlenmiş bir çayın tadı ancak Rize’de tadılır. Klasikleşmiş bir kahvaltı olan çay ve simit bir çokları için vazgeçilmezdir. Çay’ın olduğu kadar aslında simit’inde hatırlandığı yerdir. Osmanlı yemek kültüründen geldiği bilinen simit, ilk olarak İstanbul’da 1500’lu yıllarda ortaya çıkıp dünyaya yayılmıştır. Her ne kadar İstanbul’da ortaya çıksa da simit Rize’de daha bir başkadır. Adeta simit’in anavatanı da Rize’dir


Genelde Rizeli olup da Rize de yaşamayan kişilerin yapmış olduğu vazgeçilmez bir iştir, her memleket ziyaretlerin de yüzlerce simit alarak yaşadıkları şehirlere dönmelerini yılar önce fark etmiştim ve oldukça da garipsemiştim. Bir insanın yüzlerce simit almasını.

En lüks alışveriş merkezlerinden tutun da en ücra mahalle ararlında ki basit bir tezgahta karşılaşa bileceğiniz simit geleneksel bir kültür haline gelmiş. 1 TL’ye de 5 TL’ye de alıp yiye bileceğiniz simit, elbette ki satışa sunulan yerin farkı ile belirlenen fiyat farkları olarak hizmete sunulmuş. Lakin şu bir gerçek ki simit Rize’de tadılır.


Bilinmeyen farklılıklar Turizm Seyahatleri ile keşfedilir çoğu zaman. Turizm insanları bilinçlendirdiği gibi bölgeleri de kalkındırır. Kültürleri ayakta tutar, insanı ilişkileri geliştirir. Farklı bir kültürün farklı bir parçası değil, var olan değerlerinize yeni bir kazanç sağlar. Bütün bunlar bilinçli seyahat ve tatil seçimleri ile mümkün olur.

Rize ulaşımı zor bir il olmamakla birlikte henüz Hava Limanı bulunmayan bir il. Yapımına yeni başlanan Hava Limanı yaklaşık üç sende bitirilecek. Hava Limanı’nın hizmete açılması ile birlikte elbette ki Rize büyük bir turist akımına da uğrayacak. Gerek yerli gerekse yabancı gezginler, tatilciler için Rize Yaylaları bölgenin saklı cennetleri konumunda.

Yayla denince Türkiye’de ilk akla gelen İllerin başında geliyor Rize. Henüz tam anlamı ile keşfedilemeyen Rize Yaylaları, Kaçkar Dağları eteklerinde yüzlerce-binlerce yıllık bir yaşam kültürünün izlerini taşıyor.
Gezginler için Rize il merkezi yada ilçeleri olarak çok fazla ilgi çekecek bir yer değil fakat yeşilin her tonunu doğasında barındıran manzaraları yeni keşfedenler doyumsuz bir keyif alabilirler. Sahili arkanızda bırakıp Fırtına Vadisi’ne girdiğiniz an farklı bir dünyanın kapıları açılır. Rize Yaylaları’nı bu rotadan ziyaret edecekseniz. Fırtına Vadisi’nin yol boyunca size eşlik eden Fırtına Deresi, yılın on iki ayı eriyen kar suları ile yazın en sıcak ayında bile doğal bir serinlik yaşatacaktır.


Rize’nin En çok Tanınan Yaylaları

Yaylalar yıllar öncesi farklı bir yaşam kültürü idi. Günümüzde ise tatil yerleri arasında yer alan önemli uğrak yerleri haline dönüştü. Rize’nin en çok tanınan ve aynı zamanda en çok ziyaret alan yaylalarından biri olan Ayder Yaylası.
Ayder Yaylası ayder de bulunan Ayder Kaplıcası ile tanınmaya başlarken, kaplıca sayesinde bölgenin ilk tanınan yaylalarından oldu. Yılın her mevsimi kaplıcaya girenler olur. Ayder’de bulunan sıcak su kaynağı, zengin mineralleri ile birçok hastalık içinde tercih edilen bir kaplıca. Ayder Yaylası ziyaretlerinizde kaplıcaya uğramanızı tavsiye ederim. Kaplıcanın özel ve genel havuzları mevcuttur.
Anzer Yaylası Anzer Balı ile kendini tanıtıp, bölgede üretilen ve dünyaca belli bir değere sahip olan Anzer Balı yaylanın tanıtımında önemli rol oynadı.

Bir iki yaylanın bölge halkı olmayan kitleler tarafından tanınmaya başlaması yeni bir sektörü ortaya çıkardı. Yayla Turizmi

Yayla Turizmi kapsamında yapılan çalışma ve tanıtımlar kültür merkezi ilan edilen yaylalar ile geniş kitlelere ulaşmayı başardı. Yapılan yayla şenlikleri yaylalara olan ilgiyi arttırdı. Bu şenlikler önceleri sadece bölge halkının katılımı ile yapılırken artık Türkiye’nin ve Dünya’nın bir çok yerinden gelen ziyaretçiler de katıldığı geniş organizasyonlara dönüştü.



Pokut Yaylası, Samistal Yaylası, Gito Yaylası, Ayder Yaylası, Anzer (Ballı Köy) Yaylası, Hazindak Yaylası, Ovit Yaylası, Sal Yaylası, Palovit Yaylası, Elevit Yaylası, Verçenik Yaylası, Aşağı ve Yukarı Kavron Yaylaları ve Ambarlı Yaylası yüzlerce Rize Yaylaları’ndan sadece bir kaçıdır.
Yayla gezileri ve ziyaretleri günümüzde günü birlik turlar ile yapılabilmektedir. Fakat yayla gezileri günü birlik değil konaklamalı olursa asıl amacına ulaşmış olur. Birçok yayla için ziyaret edilecek yaylada, konaklama yapıla bilecek pansiyon ve dağ evleri mevcuttur.

Her yaylanın havası aynı olmakla birlikte farklı bir manzarası vardır. Kiminde inanılmaz bir bulut denizi, kiminde sayısız çeşidi ile alabildiğince uzanan bir çiçek tarlası, yüzlerce dağ zirvelerini aynı anda görebileceğiniz dorukları. Kış aylarından kalma çığ kalıntıları. Yazın en sıcak ayının ortasında kar yeme imkanı.

Kaleler, Taş Köprüler tarihten günümüze gelerek ayakta durmayı başaran tarihin mirası.

Doğa ile oldukça bütünleşmiş bir mimarı yapısına sahip olan birçok kemer köprü, birçok yayla yolunda size eşlik eden muhteşem yapılar.


Zil Kale en çok tanınan kalelerden biridir. Mimari yapısı ve konumu ile oldukça ilgi çeker. Yakın bir zamana kadar Zil Kale’nin içerisini gezmek her ziyaretçi için mümkün değildi. Kalenin yanına kadar gidilir, kalenin hemen önünden geçen araba yolunda durulur ve bakmakla yetinilirdi. Kaleye girmek oldukça tehlikeli ve zordu. Bu yüzden her ziyaretçinin girmek isteyeceği bir yer değildi. Yapılan restorasyon çalışmaları ile kale içine giden yol genişletildi ve tehlike arz etmeyen bir şekle büründü. Böylelikle her ziyaretçiye rahat ve tehlikesiz bir ziyaret yapma imkanı sunulmuş oldu. Restorasyonla birlikte Zil Kale ziyaretleri girişi ücretli oldu. Kişi başına 3 TL. giriş ücreti alınıyor.  Restorasyon ile birlikte yapılan bir diğer yenilik kalenin hemen yanında cafe ve tesis türünde mekânların ilave edilmesi oldu.

Fırtına Vadisine girdikten sonra kısa sürede Çamlıhemşin’e varılır. Çamlihemşin ilçesi tek bir sokaktan oluşur. İlçe çıkışından sola dönerseniz Ayder Yaylası yönüne doğru, düz devam ederseniz Zil Kale’ye ulaşmış olursunuz. Zil Kale’den sonra yola devam ederseniz Çat-Çat Vadisi kavşağına gelirsiniz. Çat bölgenin ilgi çeken yerlerinden olmasına rağmen çok fazla tanınmaz. Çata konaklaya bileceğiniz pansiyonlar mevcuttur.
Çat’a varılınca ikiye ayrılan yolun solu Elevit Yaylası istikametine sağı ise Çiçekli Yayla, Kale Yaylası istikametine ayrılır. Her iki yol boyunca onlarca yayla vardır.

Rize Yayla Festivalleri ve Şenlikleri, çeşitli aktiviteler ile oldukça çok etkinliğe ev sahipliği yapar. Son yıllarda daha da bir artış sağlayarak Raftingden, dağcılık, kar yürüyüşü gibi bir çok etkinlik yapılır.

Fırtına Deresinin coşkun akan suları Rafting meraklıları için artık bir uğrak yeri.



Rize’ye Gelmeden Önce Aklınızda Bulunsun

Rize yılın dört mevsimi, on iki ayı yağmur alan bir bölge. Genelde yaz aylarında tercih edilen Rize ziyaretleri içinde bulunulmuş olan ayın yaz aylarından olması sizi aldatmasın. Yağmurun ne zaman yağacak olduğu hiç belli olmuyor. Yayla ziyareti yapacaksanız yılın hangi ayı olduğu önemli olmaksızın yanınızda muhakkak ki kışlık giysilerinizde bulunsun. Yazın kavurucu sıcağı havanın karamaya başlaması ile dondurucu bir soğuğa dönüşe bilir. Aslında bu bölgenin doğanı ayakta tutan en önemli etkendir bu hava şartlarıdır.
Kış aylarında da ziyaret edebileceğiniz Rize Yaylaları arasında yer alan Ayder Yaylası, plansız yapılanma ve gelişi güzel bir ilerleme sonucu son yıllarda ziyaretçilerine hoş karşılanmayan bir izlenim oluşturmaktadır. Yinede dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçileri yaz kış, her mevsim ağırlar.

Neden Yayla Ziyareti

Yayla her ne kadar görülmesi ve günü birlik gezilmesi ile de insana hoş vakitler yaşatacak olsa da asıl olan konaklamadır. Elbette ki bu şekilde görebileceğiniz yayla sayısı çok olmayacaksa da konaklamış olduğunuz yaylada geçirmiş olduğunuz günler size farklı bir deneyim yaşatacaktır.
Sabahın soğuğu güneşin doğuşu ile bunaltıcı olmayan bir sıcağa dönüşecek, güneşin batışı ile yeniden üşümeye başlayacaksınız. Çekilen fotoğraflardaki manzaraların büyüleyici güzelliğinden fazlasını tatmış ve yaşamış olacaksınız. Fotoğraflarda görmüş olduğunuz güzelliklere doyumsuz bir deneyim eklemiş olacaksınız.

Rize Yaylaları’na Özel Araçla Ulaşım

Yayla yoları eskiye nazaran çok iyi dene bilecek konumda. İyisi bu ise acaba kötüsü nasıl diyenlerde olacaktır elbette. İyi bir şoförlüğünüz yoksa bu yolları özel açarlarınız ile denemeyin dedim. Yâda çok yavaş ve dikkatli olun. Birçok yer uçurum denebilecek şekilde tehlikelidir. Bu gözünüzü korkutmasın her yıl binlerce araç bu yolardan geçer.
Merkezi konumda ki yaylalara belli saatlerde dolmuşlar varken birçok yaylaya günde bir sefer ya yapılır ya da yapılmaz. Yinede ulaşılamayan hiçbir yayla yoktur Rize Yaylaları arasında.





Booking.com

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri