Çamlihemşin Yaylaları - Amlakit Yaylasi

Günümüzde daha çok tatil amaçlı gidilmekte. Elektrik var. Çamlıhemşin'den Sal-Pokut-Hazindak üzeri yaya gidilirse 25-30 km. Eğer, Çamlıhemşin'den Elevit üzeri, Trovit yaylası aşılarak Palovit yaylasına inilince dere içi aşağı doğru hareket edilirse 50-60 km de varabilirisiniz. Hareket noktası Pazar ilçesi. Araba ve yaya olarak ulaşılabilir. Yaya, Pokut üzeri tercih edilebilir. Alternatif olarak Ayder'den Hazindak'a buradan da Amlakit'e orman için patika yol ile 10 km de varılabilir. Bu orman için patikaya 2011 yılında araç yolu açıldı.

Amlakit coşkuyla kutladığı Vartavor şenliğiyle ünlüdür. Amlakit, Palovit Vadisi’nin bal ambarları olarak bilinen Meğo’ya geçiş noktasındadır. Bu vadiye geçişle birlikte,Palovit’in en tehlikeli bölgelerine girilmiş olur. Bitki örtüsü zaman zaman insanların ulaşımını aksatabilir. Amlakit yaylasına beş yıl önce yapılan araç yolu daha çok insanın yaylaya gelmesine olanak tanımışsa da, bu vadinin ekolojik dengesini tahrip eden bir seyir almıştır. Zilkale civarında yer alan Palovit Şelalesinden yeni yapılan dere yolu 2011 de hizmete girmiştir. Artık yaylacılar Amlakit'e ulaşmak için Elevit-Trovit yolundaki Horon Geçiti'ni aşmak zorunda kalmayacaklar. Dere yolu sayesinde kar nedeniyle geç açılan erken kapanan Horon geçiti aşılmak zorunda kalınmıyacak ve Amlakit Yaylası'nın yaz ömrü biraz daha uzayacak. Dere yolu Palovit yoluna bağlanırsa Palovit-Meleskur-Apivanak Yaylaları içinde olumlu olacağı kesin. Bu yol için Palovit Vadisi'ne dokunma diye bir çok kampanya başlatılmış fakat gene de yolun açılmasına engel olunamadı. Amlakit yaylası halen, Aşağı Vice, Hala, Habak köyleri tarafından kullanılmaktadır.



Çamlıhemşin'e uzaklığı Palovit vadisi üzeri Amlakit yaylasına kadar araba ile 80-85 km'dir. Buradan yaya olarak 1-2 saatte çıkılır. Kotençur yaylasına Amlakit yaylacıları gitmektedir. Önceleri bu yaylada şenlikler düzenlenirdi.Amlakit yaylasından buraya 2 saatlik yolu akşama kadar eğlenerek çıkarlardı. Bir çok yaylamızda olduğu gibi buraya da kısa süreliğine göç edildikten sonra tekrar ilk yaylalara dönüş olurdu.





Kaynak : www.kackar.org


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rize Yaylaları - Elevit Yaylası (Yayla Köy)

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri