Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Rize Yaylaları’nın en çok bilinen, tanınan, ziyaret edilen ve gelişmiş olan yaylalarından biridir Ayder Yaylası. Hatta gelişmişliği öyle bir noktaya gelmiş ki neredeyse yayla hükmünün dışına çıkacak.



Tarihi çok eskilere dayanır. İnternette, “Ayder Yaylası” anahtar sözcüğü eşliğinde kısa bir gezinti yapacak olursanız, karşınıza yüzlerce web sayfası çıkacaktır, Ayder Yaylası’nı anlatan ve tanıtan.
Ayder Yaylası ile ilgili bir bloğunuz yada internet siteniz varsa ve referans olarak gösterilmesini isterseniz aşağıdaki yorum kısmına web sayfanızın link adresini bırakabilirsiniz.
Biz bu yazımızda Ayder Yaylası ile ilgili akademik ya da tarihi bilgilere yer vermeyeceğiz. Kulaktan dolma hikâyelerle Ayder Yaylasından söz edeceğiz.  “Kulaktan dolma” deyimi yanlış ya da yalan olan bilgiler mi sorusunu aklınıza getirmesin. Yazdıklarımızın tamamı sağlam kaynaklardan edinilmiş bilgilerdir; kaynak halkın bizzat kendisidir.
Yıllar yıllar önce AyderYaylası var olan diğer bütün yaylalar gibi sıradan bir yayla iken. Bu günkü gibi dünyanın her tarafında tanınmazken. Bu günle kıyaslarsak, “kuş uçmaz kervan geçmez”  bir yerken. Yaylacılar ve Ayder Halkı burayı yine tanıyordu. (yaylacılar; rize yaylaları’nın diğer yayla halkı, Ayder Halkı; ayder de ki yaylacılar.)
Onların dediklerine göre kimse bilmezdi yaylalarının bu noktalara geleceğini. “Tanımak” ve “Tanınmak” kavramları elbette ki hayatlarında vardı ama bu denli değil. Ya yaylalarında ki herkesi tanırlar yada civar yaylalarda ki bütün yaylacıları tanırlardı. Yani buralarda her kes her kesi tanırdı. Ne dünyanın ayder yaylasını tanıyacağını bilirlerdi nede dünyayı ayder yaylasında tanıyacaklarını. Ne de “Tanımak” ve “Tanınmak” kavramlarının bu denli işlevinin dışına çıkacağını.
“Fi” tarihinden bahsetmiyoruz, ülkeleri Cumhurbaşkanlarının yönettiği yakın zamanlardan söz ediyoruz.
Ayder Yaylası bu gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nın bile gündeminde. Bunun böyle olacağı Ayder Yaylası’nın yaylacıları tarafından bilinmezdi. Diğer civar yaylacılarda bilemezdi. Bu gün olan her şeyi söyleyecek olsanız size deli muamelesi yaparlardı.
Ayder Kapitalizmin eline düşmüş. Kapitalizm Ayderi eline geçireceğini bilemezdi.
Galiba herkes, bildiklerini değil de bilmediklerini biliyormuş gibi yaşıyor.
Yaylacılara deseniz ki, yaylanıza gelen insanlar buraya girişte para ödeyerek girecekler, size gülerler, Allah cc şifa versin derlerdi.
Ayder Yaylası’nın Rize’nin diğer yaylaları ile kıyaslandığında en önemli artısı sıcak su kaynağıdır. Ayder Kaplıcaları.
Ayder Yaylasının sadece yaylasal (literatürde böyle bir kelime var mı bilmiyorum, yoksa da ne demek istediğimi anlamışsınızıdır diye düşünüyorum) yönünü, seyahat ve gezi, tatil ve gidile bilecek yerler çerçevesinde konu alan bloğumuz scnrizeyaylalariayder dir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rize Yaylaları - Elevit Yaylası (Yayla Köy)

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri