Türkiye'de Kültür Turizmi


 Türkiye sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın vermiş olduğu kültürel zenginliğin yanı sıra, bu medeniyetlere ait birçok eserin yüzyıllardır korunarak saklandığı bir açık hava müzesi konumunda olan bir ülkedir. Ancak yıllardır bu zenginliklerden Türk turizminin kültür turizminde gelişmiş olan Avrupa ülkelerinin aksine bu turizm ürününden yeterince yararlanılamadığı görülmektedir. Bu nedenle başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere turizme yön veren tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarınca turizmin çeşitlendirilmesine ilişkin politikalar uygulanmaya çalışılmaktadır. 


Son yıllarda beş yıllık kalkınma planları ve turizm şurası kararlarına da yansıyan diğer alternatif turizm türleri ile birlikte kültür turizmine gereken önem söylem bazında verilmiştir. Örneğin Kalkınma Planlarında turizmin çeşitlendirilmesi konusu üzerine durulmuştur.
Planlı dönemden itibaren, 1985-1989 yıllarını kapsayan Beşinci Plan’a kadar turizmin çeşitlendirilmesi ve deniz-güneş-kum ağırlıklı turizme alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesine yer verilmemiştir. Besinci Plan’da ise, politikalar arasında kitle turizminin yanında bireysel turizmin ele alınması ve kültürel turizm gibi alternatif çeşitlerin değerlendirilmesine vurgu yapılmıştır. Diğer taraftan kültür turizminin geliştirilmesi ve bu konudaki ziyaretçi sayısının artırılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmalar üç turizm faaliyeti ile ilgilidir. Bunlar, İnanç Turizmi Projesi, İpek Yolu Projesi ve Antik Kentler ve Eski Eserler ile ilgilidir. Bundan sonraki tüm planlı kalkınma dönemlerinde de kültür turizminin geliştirilmesine yönelik söylemler yer almıştır.




Genelde Türkiye toprakları ve özellikle bu toprakların %97’sini oluşturan Anadolu kısmı kültürel geçmişinin derinliği ve bu geçmişin izleri olan somut ve somut olmayan kültürel miras zenginliği bağlamında dünya üzerindeki nadir coğrafyalardan biridir. İnsanoğlunun ilk kültürel üretim örneklerinin görüldüğü Türkiye toprakları, coğrafyasının da sunduğu avantajları sayesinde hemen her çağda sadece insanlığın kültürel üretim merkezi olmakla kalmamış, aynı zamanda başka coğrafyalara kültürel aktarımının yapıldığı bir geniş güzergâhı da olmuştur.


“Ancak kültür turizmde dünyada ki birçok ülkeden daha fazla zengin değerlere sahip olmasına rağmen Türkiye’de kültür turizmi istenilen düzeyde gelişememiştir.”

Kaynak : Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet HABERAL




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rize Yaylaları - Elevit Yaylası (Yayla Köy)

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri