Turizm Merkezi Ayder Yaylası


Rize Yaylaları’nın en çok bilinen yaylalarından biridir. Dünyanın her yerinden çok sayıda turistin ziyaret ettiği Ayder Yaylası 1987 yılında turizm merkezi ilan edilen yaylalardandır.

(Ayder Yaylası’nın turizm merkezi olarak ilan edildiği tarih 1987;  Kaynak : “Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet Haberal”)


Ayder Yaylası yaz ve kış turizmi açısından bölge için önem arzetmekte. Bu önemin Devlet düzeyinde ki seviyesini belirleyen, 1987 de Ayder’ın turizm merkezi ilan edilmesi ve 20.11.2006 tarihinde “Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi”olarak ilan edilmesi, yayla turizmine verilen önemin seviyesini göstermektedir. Fakat çok fazla bir gelişme kat edilemediğide gözler önündedir.

(Ayder Yaylası’nın 20.11.2006 tarihinde “Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi”olarak ilan edilmesi; Kaynak : “Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet Haberal )

Bütün bu alınan karalar ve yapılan ilanlar neticesinde gelişmenin kat edilemesi kat edilemeyeceği anlamına gelmemektedir elbette. Alınan yeni karaların olup olması ayrı bir mesele, söylenen sözlerin, Turizm Merkezi Ayder Yaylasının gündemde olduğunun bir göstergesidir.

Bu noktada Ayder için ne yapılabilir? Sorusuna verilebilecek cevap her ne kadar, resmi olarak bir takım girişimlerde bulunulması gerekir gibisinen cevaplar olabilecek olsada, bu cevapların pekde doğru cevaplar olmadığı aşıkardır.
Resmi girişimlerin başlama noktası ile insan olabilmenin başlama noktası kesişmezse, hareketin Devlet düzeyinde olması sonuç getirmeyeceği gibi karşılaşılan sonuç beklentilere karşılık vermeyecektir.

Yayla Turizmi, Kaplıca, Kış Turizmi

Ayder Yaylası hem yayla turizmi açısından, hem sahip olduğu kaplıca açısından hem de kış turizmi açısından değerlendirildiğinde her üçünü de bünyesinde barındıran ender yaylalardan biridir. Fırtına Vadisi Ayderin bütün bu sahip olduğu zenginliklerini çok daha üst seviyelere çıkaran, Ayder için ayrı bir avantajdır.
Sahip olunan bu değerler, “yapılandırma” açısından ele alınacak olursa, bölgenin her hangi bir yapılanma sorununun olmadığı göze çarpmaktadır. Var olan “yapılanma sorunları” aslında bölgenin değil bölge insanının sorunudur. Bölgeyi değil, inanı yapılandırabilmek sorunu çözecektir.

Doyumsuzluğun insan oğluna yaşattığı vahşet Ayder Yaylasın’da da karşımıza çıkamaktadır.
İnsanoğlu şöyle der; “vahşi doğa”

Doğanın vahşi olanı yoktur. Kuralları belli, kanunları sabittir çünkü yanlış olabilecek hiç bir kanunu mevcut değildir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri