HAVASI, SUYU, KAPLICASI, BALI, AYDER YAYLASI



Ayder’i şifa yaylası olarak tanımlanmasını sağlayan özellikleri; Havası ve suyu, Kaplıcası ve Balı’dır. Ayder Yaylası’nın havasının astım hastalığına iyi geldiği söylenir. Bölge insanı tarfından senelerdir bilinen bu doğa harikası belde, gelen hizmetlerle daha çok insanın yararlanabileceği tesisleri de beraberinde getirmeye başlamıştır. Ayrı ayrı 50 kişinin girebileceği havuzlar, dinlenme salonları, yataklı, özel kabinler, duş kabınleri, basınçlı su bölümü, fizik tedavi bölümü ve doktoru bulunan modern tesis Ayder’de insanların hizmetindedir. Ayder Yaylasında ülkemizin sayılı kaplıcalarından olan Ayder kaplıcası bulunmaktadır. Daha önceleri doğal olarak iki kaya arasından çıkan kaplıca suyu daha sonra sondaj çalışması sonucu 210 metre derinlikte 1 saniyede 17 litre 55 derece sıcaklığında kaplıca suyu elde edilmiştir. Yine bu suyu değerlendirmek amacıyla Ayder’de rehabilitasyon ve kür merkezi özel idare tarafından inşa edilip hizmete açılmıştır.




Kaplıca olarak ise büyük bir tesis var ve gün boyu ziyaretçi akınına uğruyor. 210 mere derinlikten çıkan, 50 derecelik kaplıca sularının başta romatızma, kireçlenme olmak üzere pekçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Karadeniz Teknik Ünüversitesi’nde yapılan bir araştırmada, kaplıca sularının romatızma, eklem hastalıkları, sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları ve üreme örganı hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün. Tabii ki, kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılacak durumlarda var. Örneğin kanamlı hastalıklar, yüksek tansıyon ve kalp rahatsızlıkları başta geliyor. Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmak şarttır.



Ayder Yaylası’nda orman gülünden (Rhodedendron) elde edilen bal, turistik eşya satan küçüklü büyüklü dükkan ve tezgahlar dikkat çekiyor. Bal satıcıları bunu şifalı bal olarak sunuyorlar. Ayder balının en önemli özelliği tamamen doğal olması. Ayder balını elde etmek için yöre halkı, tahta kovanları iplerle yüksek çam ağaçlarının tepesine çekiyor ve orada bırakıyorlar. Kafkas orman güllerinden polen alan arılar da işte burada tamamen doğal ortamlarında meşhur Ayder balını yapıyorlar. Balı, ilk bakışta diğer ballardan ayıran özelliği rengi. Kalsik bal renginden daha açık üstelik de berrak değil mum gibi bulanık bir rengi var. Bu balın bal mumu, ağızda hemen eriyecek kadar yumuşak.

Kaynak : Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet Haberal

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri