Çamlıhemşin Ayder Yaylası

"Kelime anlamı sıcak yer olan Adyder, Çamlıhemşin ilçesine bağlı, Gürgendibi Aşağı ve Yukarı Kavron mevkileri ile sırtını Kaçkar Dağlarına dayamış eşsiz ve benzersiz turistik yerdir. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusundadır. Çamlıhemşin ilçesini geçtikten hemen sonra biri sağdan devam eden Çat-Elevit yolu, soldan devam eden Ayder yolu ile karşılaşılır. Bu yolu takip ederek adını aldığı Ayder deresinin kenarından yaylaya ulaşılır.


Ayder turizm fonksiyonuna sahip bir yerdir. Ayder’de evi olanların büyük bölümü de çeşitli şekillerde turizmin içinde yer almaktadır. Yayla evlerinin bir kısmı ev-pansiyon biçiminde bir işleve sahiptir. Yani yaylaya gelen yerli halk hem kendi evlerinde yaylacılık faaliteylerini sürdürürken hem de evlerinin bir bölümünü turistlere kiralamaktadırlar. Bütün bu saydığımız özelliklerden dolayı Ayder’ın önemi dahada belirginleşmekte aynı zamanda aşağı kesimdeki yerleşmelerle daha yukarıdaki yaylalar arasında bir basamak görevi gördüğü açıkca ortaya çıkmaktadır."
Kaynak : Yayla Kültürü ve Yayla Turizmi / Hikmet Haberal




Ayder Yaylası ile ilgili geniş yazı, fotoğraf ve videolara https://scnrizeyaylalariayder.blogspot.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Bloğumuz yapım aşamasında olup en kısa süre içerisinde faaliyete geçecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rize Yaylaları - Elevit Yaylası (Yayla Köy)

Turizmin Kültür Üzerindeki Olumsuz Etkileri